20 Temmuz 2010 Salı

Şerzan’ı polis vurdu

İddianamesini tamamlayan Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı, katledilen üniversite öğrencisi Şerzan Kurt’un katilini tespit etti.

Savcılık, Kurt’u vuran kişinin polis Gültekin Şahin olduğunun, kamera kayıtlarından açıkça görüldüğünü belirtti. Polis, Ağustos’ta yargılanmaya başlıyor. Muğla’da 11 Mayıs’ı 12 Mayıs’a bağlayan gecede ülkücüler taş ve sopalarla Kürt öğrencilere saldırdı. Saldırıda polis de çevik kuvvet desteğiyle biber gazlı ve silahlı bir şekilde Kürt öğrencilere saldırdı. Yaşanan olayın ardından Muğla Üniversitesi öğrencisi Şerzan Kurt, kurşunla yaralandı ve 22 Mayıs günü tedavi gördüğü Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yaşamını yitirdi. Yaşananların ardından Kürt öğrencilerin ve kamuoyunun tepkisi üzerine savcılık soruşturma açtı. Soruşturma kapsamında 2’si Kürt, 4’ü ırkçı ve Kurt’u silahla yaralayan Gültekin Şahin adlı polis olmak üzere 7 kişi tutuklandı. Muğla Valisi Ahmet Altıparmak olayın ardından yaptığı açıklamada, Kurt’u vuran mermilerin polisin silahına ait olmadığını savunmuştu. Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma kapsamında dinlediği tanıklar ile incelenen görüntü kayıtlarının ardından iddianamesini hazırladı.

Gizli tanık anlattı

İddianamede olay günü orada bulunan ve dinlenen tanıkların yanı sıra ismini vermek istemeyen ve olayları baştan sona gördüğünü beyan eden gizli bir tanığın ifadelerine de yer verildi. Gizli tanık ifadelerinde, “Polislerle heykel tarafından gelen grubun karşı karşıya kaldığı sırada üniformalı polislerin arasından çıkan kel kafalı, çizgili, uzun kollu tişört giyen polis olduğunu düşündüğü bir kişinin elinde silah olduğu halde üniformalı polislerin ortasından elindeki silahı öğrencilere doğrultarak birden fazla ateş ettiğini, bu ateşle birlikte öğrencilerden birisinin vurularak yere düştüğünü, aynı anda gaz bombalarının atılmaya başladığını” belirtiyor.

Polisin vurduğu ortada

Savcılık iddianamesinde, olayın gelişiminin anlatıldığı bölümde şüpheli Gültekin Şahin ile Oktay Kebapçı’nın beylik silahlarını çıkararak, havaya ateş edip, koşmaya başladığı ve çevik kuvvet polisinin de Kürt öğrencilere gaz bombası attığı ifade edilerek, “Bu sırada göstericilerin geri dönerek kaçmaya başladıkları sırada Kıbrıs Pastanesi önüne gelen polis memuru Gültekin Şahin, daha önce havaya ateş etmesinin aksine bu kez silahını göstericilerin üzerine doğrultarak, birkaç el ateş ettiği ve bu atışlar sırasında Şerzan Kurt’un sol omuz arkasından giren ve her iki ciğerini, omuriliğini parçaladıktan sonra sağ omuz başından çıkan kurşunun etkisiyle yere düştü” denildi.

Dava Ağustos’ta başlıyor

İddianamede, İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığı, Ankara Janarma Kriminal Labaratuvar Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Labaratuvarı’na gönderilen CD’ler incelendiğinde Şahin’in yolun sol tarafında Kebapçı’nın ise yolun sağında göstericilere koşarak havaya ateş ettiklerinin görüldüğüne yer verildi. Şahin’in yargılanmasına 10 Ağustos’ta Muğla 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlanacak.

Savcı Valiyi yalanladı

Başsavcılığın iddianamesi, olaydan sonra yaptığı açıklamada Batmanlı Kurt’a isabet eden mermilerin polisin silahına ait olmadığını savunan Muğla Valisi Ahmet Altıparmak’ı yalanladı.

DİHA/İZMİR



YENİ ÖZGÜR POLİTİKA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder